Algemene voorwaarden – Versie 01/03/2024
 
Artikel 1: Definities
In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd:
1.1. De vennootschap: BV SILKFOTO, met maatschappelijke zetel gevestigd te 8490 Jabbeke, Dorpsstraat 52 en gekend in de KBO onder het nummer 0786.645.848, alsook naar elke met de BV SILKFOTO verbonden vennootschap overeenkomstig artikel 1:15-1:23 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna: WVV).
1.2. De fotograaf: SILKFOTO - Jeroen Vandeweghe, hierna genoemd de fotograaf/de vennootschap.
1.3. Opdrachtgever/cliënt of opdrachtgevers/cliënten: de natuurlijke perso(o)n(en), rechtsperso(o)n(en) of organisatie(s) die gebruik maakt (maken) van de dienstverlening van de vennootschap, alsook eventuele verbonden en geassocieerde ondernemingen of ondernemingen waarmee een deelnemingsverhouding bestaat. De vennootschap mag als haar opdrachtgever – gehouden in eigen naam – beschouwen elkeen die haar een opdracht heeft toevertrouwd, tenzij deze daarbij uitdrukkelijk te kennen heeft gegeven te handelen als vertegenwoordiger, orgaan van een rechtspersoon, als lasthebber, uit naam en voor rekening van een derde, waarbij deze derde slechts rechtsgeldig gebonden zal zijn indien naam en adres van deze derde, lastgever, rechtspersoon of vertegenwoordigde tegelijkertijd met de opdracht aan de vennootschap wordt verstrekt.
1.4. Partij(en): de vennootschap/fotograaf en/of de cliënt/opdrachtgever.
1.5. Een fotosessie, fotoreeks, fotografie, fotoalbums, fotobox, fotoshoot, afdrukken, productie, product, website(s): de online of offline diensten, aanleveringen, werkzaamheden waarop de overeenkomst betrekking heeft.
1.6. Een figurant: de natuurlijke of rechtspersoon met wie de opdrachtgever een overeenkomst afsloot teneinde een specifiek deelaspect van de uit te voeren werkzaamheden te bewerkstelligen. In vakjargon ook model of fotomodel genoemd.
Artikel 2: Toepassing
2.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke dienstverlening van de vennootschap aan de opdrachtgever en maken bijgevolg integraal deel uit van de contractuele relatie tussen de vennootschap en de opdrachtgever. Deze algemene voorwaarden zijn, als kaderovereenkomst, niet alleen van toepassing op de initiële opdracht van de opdrachtgever aan de vennootschap, maar ook op alle gebeurlijke navolgende opdrachten, tenzij voor een welbepaalde opdracht schriftelijk andere afspraken gemaakt zouden zijn
2.2. Het geven van een opdracht en/of het plaatsen van bestelling impliceert dat de opdrachtgever volledig en zonder voorbehoud akkoord gaat met deze algemene voorwaarden. Elke afwijking van deze algemene voorwaarden moet voorafgaandelijk schriftelijk worden goedgekeurd door de vennootschap.
2.3. Afspraken die zouden afwijken van één of meer bedingen van deze algemene voorwaarden zullen enkel het beding of de bedingen vervangen waarvan zij afwijken. De overige bedingen blijven onverkort van toepassing.
2.4. Huidige versie van de algemene voorwaarden primeert op en vervangt alle voorgaande versies.
2.5. Deze algemene voorwaarden hebben voorrang op de algemene voorwaarden van de opdrachtgever.
Artikel 3: Voorwerp van de dienstverlening
3.1. De dienstverlening van de vennootschap kan onder meer betrekking hebben op het uitvoeren van reportages, fotosessies, fotoshoots, fotoreeksen, opnamen, fotografie en/of het samenstellen van fotoalbums, fotoboxen, (digitale) afdrukken, en dit alles in de ruimste zin van het woord.
3.2. Partijen zullen het precieze voorwerp van de dienstverlening van de vennootschap bij aanvang van de werkzaamheden overeenkomen en, indien nodig of nuttig, bij de verdere uitvoering ervan aanpassen of uitbreiden. De opdrachtgever gaat akkoord dat de bepaling van het precieze voorwerp van de dienstverlening en de eventuele aanpassing of uitbreiding ervan vormvrij kan gebeuren en onder meer kan blijken uit correspondentie, uit de (zelfs stilzwijgende) aanvaarding van prestaties of de betaling van facturen.
3.3. Tenzij uit de aard van de betreffende opdracht zonder enige mogelijke twijfel blijkt dat het om een resultaatsverbintenis gaat, dan wel dit uitdrukkelijk en schriftelijk overeengekomen werd, zijn de verbintenissen van de vennootschap geen resultaatsverbintenissen maar inspanningsverbintenissen. De Vennootschap is in elk geval bevrijd bij overmacht of hardship.
3.4. De plaats van uitvoering van de verbintenissen van de vennootschap is op de zetel van de vennootschap.
3.5. De vennootschap zal niet gehouden zijn eender welke opdracht te behandelen die niet in de orderovereenkomst, gesloten tussen partijen, werd opgenomen.
Artikel 4: Aantal foto’s
4.1. Indien in de uitvoering van de opdracht door de vennootschap een Shootproof-galerij met downloadlink met foto’s wordt afgeleverd aan de opdrachtgever, is het aantal geleverde foto’s afhankelijk van de aard van de opdracht en de duur van de reportage. Het aantal wordt door de vennootschap bepaald.
4.2. Behoudens andersluidende overeenkomst tussen de partijen, zal de digitale aflevering ongeveer volgend aantal foto’s bevatten (kleine afwijkingen zijn mogelijk, in functie van het resultaat van de fotoreportage):
- huwelijk: 35 à 45 foto’s per uur (afhankelijk van de duur, aantal details, aantal aanwezigen, …)
- familiereportages: min. 40 foto’s per uur, met de mogelijkheid tot het bijbestellen van extra foto’s.
- bedrijfsfotografie: 40 foto’s per uur.
- andere dan hierboven opgesomd: minimum aantal foto’s overeen te komen.
4.3. De vennootschap oordeelt zelf welke foto’s aan de opdrachtgever ter beschikking worden gesteld.
Artikel 5: Kwaliteit van het werk
5.1. De vennootschap verklaart, naar professionele normen, kwalitatieve opnames te maken en deze ook in haar eigen stijl te bewerken.
5.2. De vennootschap heeft het recht om alle niet omschreven aspecten van een opdracht naar eigen technisch en creatief inzicht uit te voeren.
5.3. Wijzigingen in de opdracht door de opdrachtgever om welke reden dan ook en hangende de uitvoering van de opdracht, komen voor rekening van de opdrachtgever en zullen door de vennootschap slechts worden uitgevoerd na een afzonderlijke offerte van meerkosten die door de opdrachtgever voor akkoord is ondertekend en aan de vennootschap werd terugbezorgd. Wijzigingen in de oorspronkelijke
opdracht verlengen de uitvoeringstermijn.
5.4. De opdrachtgever kan aanwezig zijn of mag een gevolmachtigde vertegenwoordiger naar de opnamen sturen. Zo zij niet aanwezig zijn, verklaart de opdrachtgever zich akkoord met het oordeel van de vennootschap voor wat betreft de goede uitvoering van de opdracht, met uitsluiting van enig verhaal.
5.5. De vennootschap krijgt volledige artistieke vrijheid wat betreft geposeerde foto’s en gebruikte locaties.
5.6. De vennootschap kan niet aansprakelijk gehouden worden indien er niet genoeg tijd is voor het uitvoeren van een volledige reportage om volgende (niet limitatieve) redenen:
- bruid, bruidegom of genodigden die niet op tijd zijn;
- niet beschikbaarheid van genodigden of familieleden voor een geposeerde foto;
- (de planning van) het huwelijk loopt uit;
- beperkingen wat betreft fotografie die op de locatie van het huwelijk gelden.
5.6. De opdrachtgever stemt ermee in dat de vennootschap geen “shotlist” hanteert voor het nemen van foto’s tijdens het huwelijk. Het handelsmerk van de vennootschap is een niet-geposeerde, artistieke benadering van momenten in real time. Lange lijsten en vele verzoeken van de opdrachtgever of genodigden voor geposeerde foto’s beperken de mogelijkheid om foto’s te nemen van spontane momenten.
Artikel 6: Plaatsen van de bestelling (afdrukken – albums – andere) - wijziging van de bestelling
6.1. Bij de plaatsing van de bestelling moet de opdrachtgever nauwkeurige en exacte gegevens opgeven over de identiteit van de bestemmeling van de bestelling, het leveringsadres en het e-mailadres waarnaar een bevestiging van de bestelling kan worden gestuurd.
6.2. Elke persoon of firma die een bestelling plaatst met verzoek deze aan derden in rekening te brengen, wordt hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de betaling ervan.
6.3. Een bestelling verbindt de vennootschap niet voordat ze per e-mail of via elk ander beschikbaar communicatiemiddel is bevestigd.
6.4. De bestelling wordt pas geleverd nadat de betaling ervan op rekening van de vennootschap werd ontvangen.
6.5. De opdrachtgever erkent voorbeelden te hebben gezien van de diensten van de vennootschap en gaat akkoord dat de vennootschap foto’s van dezelfde kwaliteit en in dezelfde stijl zal maken voor de opdracht van de opdrachtgever.
6.6. De vennootschap voert de basis retouches uit bij de genomen foto’s. Indien er aanvraag tot andere/bijkomende retouches zijn, gebeuren deze in regie.
Artikel 7: Overeenkomst en reservatiebijdrage
7.1. Een orderovereenkomst tussen de vennootschap en de opdrachtgever met betrekking tot de levering van foto- en ander beeldmateriaal, komt slechts tot stand door de schriftelijke bevestiging van de vennootschap.
7.2. De overeenkomst komt definitief tot stand na ontvangst van de storting van de reservatiebijdrage, die 500,00 euro bedraagt. Pas na betaling door de opdrachtgever dan de reservatiebijdrage wordt een datum voor het uitvoeren van de diensten door de vennootschap gereserveerd.
7.3. De reservatiebijdrage dient voldaan te worden binnen de 14 dagen na de schriftelijke aanvaarding van de opdracht en/of bestelling door de vennootschap. Indien de reservatiebijdrage niet tijdig wordt voldaan, heeft de vennootschap het recht om de overeenkomst eenzijdig te beëindigen, zonder voorafgaande ingebrekestelling, zonder dat voorafgaande toestemming moet worden gevraagd aan de rechtbank en zonder dat de vennootschap de opdrachtgever welkdanige schadevergoeding verschuldigd is.
7.4. De overeenkomst tussen de vennootschap en de opdrachtgever komt tot stand voor één specifieke datum of verschillende data. Enkel deze datum of data worden door de vennootschap vrijgehouden en door middel van de reservatiebijdrage definitief bevestigd (cf. art. 7.2.).
Artikel 8: Prijzen en offertes
8.1. De prijzen die van toepassing zijn op de door de vennootschap geleverde diensten zijn deze die op de website (www.silkfoto.be), (online) brochure en/of in een offerte van de vennootschap worden bekendgemaakt. De prijzen zijn uitgedrukt in euro en inclusief taksen en BTW, tenzij aantoonbaar anders vermeld.
8.2. De prijzen kunnen op ieder ogenblik worden gewijzigd. De gewijzigde prijzen zijn van toepassing op alle bestellingen die worden geplaatst nadat de wijziging werd doorgevoerd.
8.3. Offertes zijn geheel vrijblijvend, tenzij aantoonbaar anders is vermeld. De offerte verplicht niet tot levering of uitvoering van een deel van de prestatie tegen een proportionele prijs.
8.4. De vennootschap is slechts geboden aan prijzen nadat een schriftelijke overeenkomst tussen partijen tot stand kwam.
Artikel 9: Kosten
9.1. De vennootschap is steeds gerechtigd een voorschot voor kosten van de opdrachtgever te vragen. Alle reiskosten zoals vervoerstickets, overnachtingen, catering, e.d., zijn voor rekening van de opdrachtgever. Zij worden hetzij in het honorarium doorgerekend aan de opdrachtgever, hetzij rechtstreeks door de vennootschap aan de opdrachtgever gefactureerd.
9.2. Naast de kosten voor de diensten voorziet de opdrachtgever eveneens in een hotelovernachting voor de vennootschap voor alle huwelijken die voor 9 uur aanvangen en/of eindigen na 0 uur indien de locatie gesitueerd is op een plaats die een autorit van meer dan één (1) uur vanuit Jabbeke vereist. De opdrachtgever voorziet voor de vennootschap één (1) kamer in een hotel vlakbij de locatie van de receptie.
Artikel 10: Maaltijden voor de fotograaf
10.1. Bij opdrachten die vijf (5) uur of langer duren voorziet de opdrachtgever in een warme en/of verse maaltijd voor de fotograaf en zijn assistente. Bij opdrachten die acht (8) uur of langer duren voorziet de opdrachtgever in twee warme en/of verse maaltijden (middag- en avondmaal) voor de fotograaf en assistente. De opdrachtgever stemt ermee in dat de fotograaf de opnamelocatie zal verlaten om op kosten van de opdrachtgever voormelde maaltijd(en) aan te kopen indien deze niet waren voorzien. De vennootschap is niet verantwoordelijk voor de tijd die daardoor verloren gaat.
Artikel 11: Betalingen
11.1. De facturen van de vennootschap zijn betaalbaar binnen de 30 dagen na factuurdatum, tenzij anders vermeld. Alle betalingen dienen te gebeuren via het bankrekeningnummer: ING IBAN BE57 3632 2260 4835 op naam van SILKFOTO, met vermelding van het bonnummer.
11.2. Elke klacht in verband met de factuur of met gefactureerde diensten dient schriftelijk en gemotiveerd te worden gemeld binnen de 8 dagen na de verzending van de factuur, dit op straffe van onontvankelijkheid. Bij gebreke aan een aangetekend protestschrijven binnen de hoger vermelde termijn, wordt de factuur geacht te zijn aanvaard.
11.3. Indien een factuur (voorschotfactuur, tussentijdse factuur of eindfactuur) niet tijdig betaald wordt door de opdrachtgever die geen consument is, heeft de vennootschap, zonder deze opdrachtgever voorafgaand in gebreke te moeten stellen:
- het recht om moratoire interesten aan een interestvoet van 12 % aan te rekenen vanaf de vervaldatum van de factuur tot op de datum van volledige betaling; evenals
- het recht om een forfaitaire schadevergoeding van 15 % van het laattijdig betaalde bedrag aan te rekenen (met een minimum van 150 euro), onverminderd het recht om een hogere werkelijke schade te vorderen en onverminderd haar recht op de gerechtskosten (inclusief de toepasselijke rechtsplegingsvergoeding), indien een gerechtelijke invordering noodzakelijk zou zijn;
- het recht hetzij om de uitvoering van haar werkzaamheden te schorsen tot op het ogenblik dat alle verschuldigde bedragen integraal betaald zijn, hetzij om de overeenkomst met de opdrachtgever met onmiddellijke ingang eenzijdig te beëindigen. De vennootschap is in dit geval niet aansprakelijk voor schade die zou voortvloeien uit de schorsing van haar werkzaamheden of de beëindiging van haar overeenkomst met de opdrachtgever.
11.4. Indien een factuur (voorschotfactuur, tussentijdse factuur of eindfactuur) niet tijdig betaald wordt door de opdrachtgever die een consument is, heeft de vennootschap, na de ingebrekestelling van deze consument in de vorm van een eerste herinnering en na het respecteren van de respijttermijn van 14 dagen conform artikel XIX.2 van het Wetboek Economisch Recht (hierna WER):
- het recht om verwijlinteresten aan te rekenen dewelke niet hoger mogen zijn dan de referentie-interestvoet vermeerderd met acht procentpunten zoals bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties;
- het recht om een forfaitaire schadevergoeding aan te rekenen als volgt:
o    20,00 euro als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk is aan 150,00 euro;
o    30,00 euro vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen 150,01 en 500,00 euro als het verschuldigde saldo tussen 150,01 en 500,00 euro is;
o    65,00 euro vermeerderd met 5 % van het verschuldigde bedrag op de schijf boven 500,00 euro met een maximum van 2.000,00 euro als het verschuldigde saldo hoger dan 500,00 euro is.
De interesten beginnen – in de mate en zolang de vennootschap gekwalificeerd wordt als KMO in de zin van artikel 1:24, §1, WVV – te lopen vanaf de kalenderdag die volgt op de dag waarop de herinnering aan de consument wordt verzonden.
De verwijlintresten en de forfaitaire schadevergoeding zijn bedoeld om de verwijlintresten en de kosten van de minnelijke invordering te dekken en laat onverminderd het recht op vergoeding van de kosten van gerechtelijke invordering zoals gerechtskosten (waaronder de toepasselijke rechtsplegingsvergoeding) en uitvoeringskosten.
De eerste ingebrekestelling is kosteloos. Vanaf een tweede ingebrekestelling kan hiervoor een kost worden aangerekend van 7,50 euro vermeerderd met de op het ogenblik van de verzending geldende portokosten.
De vennootschap houdt zich het recht voor om hetzij de uitvoering van haar werkzaamheden te schorsen tot op het ogenblik dat alle verschuldigde bedragen integraal betaald zijn, hetzij om de overeenkomst met de opdrachtgever met onmiddellijke ingang eenzijdig te beëindigen. De vennootschap is in dit geval niet aansprakelijk voor schade die zou voortvloeien uit de schorsing van haar werkzaamheden of de beëindiging van haar overeenkomst met de opdrachtgever.
11.5. Indien de vennootschap een opdracht voor meerdere opdrachtgevers uitvoert, zijn al deze opdrachtgevers hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot betaling van de facturen die betrekking hebben op deze opdracht (desgevallend vermeerderd met de aanhorigheden en alle invorderingskosten), en dit ongeacht aan welke opdrachtgever of opdrachtgevers de vennootschap haar factuur heeft opgemaakt.
11.6. De reservatiebijdrage komt van rechtswege toe aan de vennootschap en wordt verrekend met voormelde schadeloosstelling.
11.7. Na het plaatsen van de bestelling ontvangt de opdrachtgever per e-mail een bevestiging van de bestelling alsook de overeenstemmende factuur, met verzoek het bedrag over te maken op de bankrekening van de vennootschap. Na ontvangst van de betaling op rekening van de vennootschap worden het ontwerp, de producten en/of de ontwikkelde foto’s gemaakt en geleverd.
11.8. Elke bestelling impliceert de integrale en ondubbelzinnige aanvaarding van de algemene voorwaarden door de opdrachtgever.
11.9. Elke betaling van een factuur, zelfs deelbetaling, bevestigt de aanvaarding van de diensten door de opdrachtgever, dit zowel wat de prijs alsook de kwaliteit betreft, tenzij geldig factuurprotest door de opdrachtgever overeenkomstig voormelde bepalingen.
11.10. Alle facturen zijn betaalbaar op de maatschappelijke zetel van de vennootschap.
Artikel 12: Levering en verzending
12.1. Beelddragers worden geleverd in het pand waar de vennootschap haar diensten uitoefent. Bestellingen kunnen daar door de opdrachtgever zonder bijkomende kosten worden opgehaald. De opdrachtgever maakt hiervoor voorafgaand een telefonische afspraak met de vennootschap.
12.2. De aanleverdatum en -plaats worden vooraf schriftelijk tussen partijen bepaald.
12.3. Alle bestellingen worden door de vennootschap verzonden via gewone post.
De kosten voor een expres-verzending per koerier die het gevolg zijn van een hoogdringendheid of op eenvoudig verzoek van de opdrachtgever, zijn ten laste van de opdrachtgever.
12.4. Verzonden foto’s of andere dragers zijn vanaf het moment van verzending voor risico van de opdrachtgever tot het moment dat de foto’s of dragers door de vennootschap onbeschadigd retour worden ontvangen. De vennootschap is niet aansprakelijk voor vertraging, diefstal, verlies en/of beschadiging veroorzaakt door bpost of door een derde waarop de vennootschap beroep doet ter verzending van de bestellingen.
12.5. De vennootschap levert enkel in België.
12.6. De levertijd is afhankelijk van het bestelde product.
12.7. De levertijd gaat pas in na ontvangst van betaling door de opdrachtgever op de rekening van de vennootschap.
12.8. Indien geen levertijd is overeengekomen, wordt die in redelijkheid door de vennootschap bepaald. Indien partijen overeenkomen dat de levertijd wordt vervroegd, heeft de vennootschap het recht de oorspronkelijk overeengekomen vergoeding met minstens 50 % te verhogen.
12.9. Indien de opdrachtgever de oorspronkelijke overeenkomst wijzigt, kan dit een verlenging van de levertermijn tot gevolg hebben.
12.10. Als de opdrachtgever de bestelling niet ontvangt binnen de overeengekomen termijn, heeft hij een week de tijd om de vennootschap daarvan schriftelijk op de hoogte te brengen. In geen geval kan overschrijding van de leveringstermijn een vermindering van de prijs met zich meebrengen, noch enige schadevergoeding en/of beëindiging/ontbinding of verbreking van de
overeenkomst veroorzaken.
12.11. Indien de zending met de bestelling opnieuw bij de vennootschap toekomt ten gevolge van een door de opdrachtgever onvolledig of foutief opgegeven leveringsadres, kan de opdrachtgever geen schadevergoeding van de vennootschap eisen. Op verzoek van de opdrachtgever zal de bestelling nogmaals op diens kosten worden opgestuurd.
Artikel 13: Aansprakelijkheid
13.1. Ingeval van een kennelijke toerekenbare tekortkoming in de uitvoering van de dienstverlening van de vennootschap, kan de opdrachtgever uitsluitend de vennootschap aansprakelijk stellen, maar niet de vennoten, mandatarissen, of aangestelden van de vennootschap.
13.2. De vennootschap kan slechts aansprakelijk worden gesteld bij bewijs van zware fout of zware nalatigheid, in geval van opzet of bij niet-uitvoering van een verbintenis die één van de voornaamste prestaties van de opdracht vormt.
De aansprakelijkheid van de vennootschap is beperkt tot het herstellen van voorzienbare, rechtstreekse en persoonlijke schade, met uitsluiting van alle indirecte of materiële schade zoals, maar niet beperkt tot gederfde inkomsten en verliezen, en supplementaire kosten.
13.3. De vennootschap kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van mogelijke latere wijzigingen – desgevallend met terugwerkende kracht – aan deze wettelijke en reglementaire bepalingen.
13.4. De vennootschap kan evenmin aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke tekortkomingen van derden, zelfs niet indien deze derden hun vergoeding/erelonen en kosten aan de vennootschap zouden aanrekenen en/of deze derden als een onderaannemer van de vennootschap aanzien zouden worden. De vennootschap kan immers niet instaan voor de competenties van deze derden die niet haar eigen competenties zijn. De vennootschap kan ook niet aansprakelijk gesteld worden voor de keuze van derden die door haar of door de opdrachtgever op haar aanraden worden ingeschakeld. Het staat de opdrachtgever vrij rechtstreeks met de ingeschakelde derden contractuele afspraken (over hun aansprakelijkheid) te maken.
13.5. De vennootschap voert de door de opdrachtgever schriftelijk aangeduide correcties uit. Zij is echter niet aansprakelijk voor niet aangeduide spellings-, taalkundige-, of grammaticale fouten. Van zodra de vennootschap de bestelling naar de drukker heeft verzonden, kunnen door de opdrachtgever geen correcties meer worden gevraagd.
13.6. De vennootschap draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor kleurafwijkingen die kunnen ontstaan bij het vervullen van de opdracht, bv. door de samenstelling van de gefotografeerde voorwerpen of als gevolg van schommelingen in de kleurtemperatuur.
13.7. De vennootschap is niet aansprakelijk voor kleurafwijkingen op niet gekalibreerde beeldschermen of afdrukken die niet door de vennootschap zijn geleverd.
13.8. De vennootschap is evenmin verantwoordelijk ingeval een opname door de opdrachtgever verworpen wordt omdat de briefing, het concept of de strategie van de opdrachtgever verandert of omdat het product met gebreken door de opdrachtgever geleverd werd. In voormelde gevallen zijn het volledige honorarium en alle kosten verschuldigd. Dit geldt eveneens voor een gebeurlijke nieuwe opname die nadien, onafhankelijk van de verworpen opnamen, plaatsvindt.
13.9. De mondelinge opgegeven wijzigingen worden uitgevoerd op risico van de opdrachtgever.
13.10. Behoudens in geval van opzet, is de totale aansprakelijkheid van de vennootschap beperkt tot het factuurbedrag.
13.11.  De vennootschap kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld voorlichamelijke dan wel materiële schade veroorzaakt door vallen, uitglijden, etc., van de opdrachtgever/de modellen tijdens de fotosessie.
13.12. De vennootschap is niet aansprakelijk voor het verlies en/of beschadiging van eigendommen van de opdrachtgever vóór,
tijdens of ná de fotosessie.
13.13.  De vennootschap is niet verantwoordelijk voor schade aan of verlies van de voorwerpen die noodzakelijk zijn voor het realiseren van een opdracht. Alle kledij, collectiestukken en andere accessoires zullen met de nodige zorg behandeld worden maar bij schade of verlies kan de vennootschap niet verantwoordelijk gesteld worden. Indien de waarde van de goederen het verantwoorden, kan de vennootschap de goederen laten verzekeren en is de vennootschap gerechtigd de kosten daarvan aan de opdrachtgever door te rekenen.
13.14. De vennootschap is niet aansprakelijk voor het bekomen van het akkoord van de houders van de auteursrechten, naburige rechten, afbeelding rechten, merkenrechten, wier werken, prestaties, afbeeldingen of merken afgebeeld zijn op het materiaal en nodig zijn voor het gebruik van het foto- en ander beeldmateriaal en ook niet om de daarmee gepaarde kosten te betalen. Deze
bedragen zijn niet inbegrepen in het honorarium. Desgevallend zal de opdrachtgever de vennootschap vrijwaren voor elke aanspraak die deze houders laten gelden lastens de vennootschap ingevolge de exploitatie van het foto- en ander beeldmateriaal door de opdrachtgever.
13.15. De aansprakelijkheid van de vennootschap bij het produceren van opnamen reikt niet verder dan haar eigen tussenkomst. De vennootschap is derhalve niet verantwoordelijk voor het gedrag, de stiptheid of de professionele prestaties van om het even welke medewerker, model, acteur, figurant, zelfs indien deze door hem werd gecontacteerd voor rekening van de opdrachtgever.
13.16. De vennootschap is niet verantwoordelijk voor enig uitstel of annulatie van een productie of opname die te wijten is aan een te late levering door de opdrachtgever of diens onderaannemer van een product of accessoire, of aan de stiptheid of foutief gedrag van deze laatsten.
13.17. De vennootschap is niet aansprakelijk voor beschadiging of verlies veroorzaakt door het ontwikkellabo, een gebrek in fabricage, luchthaven x-stralen controle e.d. . Deze opsomming is niet limitatief. In al die gevallen is ook het honorarium van de vennootschap volledig verschuldigd. Ingeval de aansprakelijkheid van de vennootschap toch in het gedrang zou komen, kan de
door haar verschuldigde schadevergoeding niet hoger zijn dan het honorarium voor die bepaalde opdracht.
Artikel 14: Uitstel en Annulatie
14.1. Bij annulatie door de opdrachtgever wordt het volledige saldo aangerekend, ongeacht de reden of tijdstip van de annulatie. Er kan door de vennootschap een nieuwe datum voorgesteld worden zonder meerprijs.
14.2. Minstens is de opdrachtgever ertoe gehouden om alle werkzaamheden en kosten van de vennootschap tot op de datum van beëindiging van de overeenkomst te voldoen.
14.3. De vennootschap behoudt zich het recht voor de voorliggende overeenkomst met onmiddellijke ingang te verbreken in geval er sprake is van (seksueel) grensoverschrijdend en/of ongepast gedrag van o.m. de opdrachtgever en/of modellen. In dit geval, dat als grove fout die de ontbinding van de overeenkomst lastens de opdrachtgever rechtvaardigt, behoudt de vennootschap zich het recht voor een schadevergoeding ad 1.300,00 euro te eisen.
Uitstel en Annulatie van een huwelijksreportage
14.4. De opdrachtgever erkent dat de vennootschap schade ondervindt in geval het huwelijk wordt uitgesteld. De opdrachtgever zal de vennootschap zo snel mogelijk op de hoogte brengen teneinde de schade te beperken. In geval van uitstel moet tussen partijen een nieuwe overeenkomst opgesteld worden. De reservatiebijdrage wordt niet terugbetaald.
In geval van annulatie door de opdrachtgever na tot stand komen van de orderovereenkomst wordt de vennootschap als volgt vergoed:
-        in geval van annulatie tot één (1) maand voor de afgesproken huwelijksdatum, zal een bijkomende annulatiekost van 100 % op het saldobedrag van de eindfactuur verschuldigd zijn;
-        in geval van annulatie tot drie (3) maanden voor de afgesproken huwelijksdatum, zal een bijkomende annulatiekost van 75 % op het saldobedrag van de eindfactuur verschuldigd zijn;
-        in geval van annulatie tot zes (6) maanden voor de afgesproken huwelijksdatum, zal een bijkomende annulatiekost van 50 % op het saldobedrag van de eindfactuur verschuldigd zijn.
14.5. Omgekeerd zal ook de opdrachtgever gerechtigd zijn op gelijkaardige vergoedingen van de vennootschap bij uitstel of annulatie door de fout van de vennootschap in de gevallen die niet onder overmacht catalogeren. De fout en aansprakelijkheid van de vennootschap die uitstel of annulatie tot gevolg had, dient onomstotelijk door de opdrachtgever te worden bewezen.
14.6. Minimum twee (2) weken voor de trouwdag dient het volledige saldo van het door de opdrachtgever gekozen album en van de geboekte dagreportage op de rekening van de vennootschap overgemaakt te worden (cf. de betalingsvoorwaarden vervat in artikel 11).
Artikel 15: Overmacht
15.1. Wanneer de uitvoering van de opdracht ingevolge overmacht niet te realiseren is, is de vennootschap gerechtigd om de opdracht te beëindigen. In dit geval is de opdrachtgever gehouden de vennootschap te vergoeden voor het reeds verrichte werk. De vennootschap is onder geen enkel beding gehouden tot het betalen van enige schadeloosstelling aan de opdrachtgever.
15.2. In geval van overmacht dient de vennootschap de opdrachtgever daarvan zo spoedig als mogelijk te informeren. Na ontvangst van deze mededeling heeft de opdrachtgever 2 weken de tijd om de overeenkomst te ontbinden. Indien de
opdrachtgever besluit tot ontbinding, is zij verplicht de vennootschap te vergoeden voor het reeds verrichte werk.
15.3. Onder overmacht wordt onder meer - doch  niet limitatief - verstaan: verlies van de originele digitale bestanden door een crash, oorlog, mobilisatie, onlusten, atmosferische storingen, overstromingen, stormschade, stremming in trein-, water-, lucht-, of wegverkeer, gebrek aan brandstoffen, stagnatie in, beperking of stopzetting van de levering door openbare nutsbedrijven, brand,
machinebreuk en andere producties, creaties, werkzaamheden, storingen, stakingen, uitsluitingen, overheidsmaatregelen, niet-leveringen van materialen door derden en andere ten tijde van de totstandkoming van de opdracht en/of overeenkomst onvoorzienbare omstandigheden, die de uitvoering van de opdracht en/of overeenkomst onmogelijk maken of die van een zodanige invloed zijn dat de opdrachtgever in redelijkheid en billijkheid de nakoming van de opdracht en/of overeenkomst niet kan eisen.
15.4. In geval de overeenkomst door de vennootschap niet kan worden uitgevoerd wegens ziekte of ongeval, zullen partijen in
onderling overleg zoeken naar een gepaste oplossing. Desgevallend tracht de vennootschap in de mate van het mogelijke en met akkoord van de opdrachtgever in vervanging te voorzien. In dat geval wordt de opdrachtgever geacht rechtstreeks te contracteren met de vervanger en kan de vennootschap aldus niet meer aansprakelijk worden gesteld voor enige (buiten)contractuele tekortkoming door die vervanger. Indien geen vervanging wordt gevonden, kunnen partijen de overeenkomst kosteloos opzeggen, zonder dat de reservatiebijdrage wordt terugbetaald.
Artikel 16: Klachten
16.1. Indien de opdrachtgever niet tevreden is over de kwaliteit van de diensten van de vennootschap, kan hij de vennootschap hiervan per e-mail (info@Silkfoto.be) op de hoogte stellen.
16.2. Alle formele klachten met betrekking tot de geleverde diensten, de bestellingen en/of de factuur dienen door de opdrachtgever, binnen de 8 dagen na de uitvoering of factuurdatum per aangetekend schrijven verzonden te worden aan de vennootschap. Ieder laattijdig protest is onontvankelijk.
Artikel 17: Auteursrecht – Recht tot reproductie – Gebruik van de foto’s
(Wet van 30 juni 1994 inzake het auteursrecht en de naburige rechten.)
17.1. De vennootschap behoudt de auteursrechten op alle werken die zij voor de opdrachtgever uitvoert. De opdrachtgever bevestigt dat hij geen aanspraak kan maken op het copyright en het auteursrecht van de foto’s en/of tekeningen, noch in analoge noch in digitale vorm.
17.2. De opdrachtgever, noch het model hebben exclusiviteitsrecht op de gemaakte opnamen, noch op de stijl noch op de bewerkingen die op de foto’s wordt toegepast.
17.3. De opdrachtgever heeft het recht om de werken te gebruiken en te reproduceren voor persoonlijke doeleinden. De totale factuurprijs omvat het recht van de opdrachtgever om de werken te gebruiken en te reproduceren voor persoonlijke doeleinden. Reproductie van enig werk voor persoonlijke doeleinden door de opdrachtgever is slechts toegestaan conform de bepalingen van artikel 21 en 22 van de Belgische Auteurswet. Het gebruiksrecht is persoonlijk en mag in geen geval worden overgedragen, behoudens schriftelijke toestemming door de vennootschap.
17.4. Behoudens andersluidende schriftelijke bepaling, door de vennootschap schriftelijk bevestigd, vergoedt het honorarium van de vennootschap haar tijd, ervaring, en afstand van reproductierechten zijnen hoofde slechts voor de uitdrukkelijke overeengekomen exploitatiewijze, -vorm, -bestemming, en territoriale reikwijdte en voor de duur van 1 jaar. Bij ontstentenis van dergelijke bepaling in de overeenkomst heeft de vennootschap het recht om zich te verzetten tegen het gebruik van de foto's tot schriftelijke overeenkomst omtrent deze punten. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het gebruik van de foto's en ander beeldmateriaal door derden.
17.5. De opdrachtgever verbindt er zich toe elke toegestane exploitatie van het foto- en beeldmateriaal, alsook iedere reproductie gepaard te laten gaan met de vermelding “©Silkfoto.be”.
17.6. Het is de opdrachtgever verboden de foto's op welke manier te wijzigen.
De opdrachtgever is verplicht wijzigingen in kleur en dergelijke te laten uitvoeren door de vennootschap. Indien dit na het afronden van de gehele opdracht gevraagd wordt, zal dit gebeuren tegen een meerkost, waarvoor een nieuwe offerte gemaakt wordt.
17.7. De vennootschap behoudt in alle omstandigheden het volle eigendomsrecht op al het foto- en ander beeldmateriaal dat aan de opdrachtgever wordt geleverd, alsook iedere reproductie te laten gepaard gaan met een vermelding van "©Silkfoto.be” inclusief de eigendom van de digitale bestanden, het cliché, de matrijzen en andere dragers, zelfs bij tijdelijke terbeschikkingstelling hiervan aan de opdrachtgever.
17.8. Bij niet-nakoming van bovenvermelde naamsvermelding komt de vennootschap een vergoeding toe van tenminste 100 % van de door de vennootschap gebruikelijk gehanteerde licentievergoeding, zonder enig recht te verliezen op vergoeding van overig geleden schade (waaronder het recht op vergoeding van alle direct en indirecte schade en alle daadwerkelijke gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten).
Sociale media
17.9 Deze clausule heeft betrekking op alle sociale media, inclusief maar niet beperkt tot Facebook, Instagram, Twitter en blogs. De vennootschap geeft de opdrachtgever de toestemming om foto’s die in het kader van deze overeenkomst zijn gemaakt te delen op sociale media. De opdrachtgever mag foto’s niet wijzigen, bewerken of bijsnijden (behalve het verplichte bijsnijden op sociale media-websites) zonder voorafgaande toestemming van de vennootschap. De opdrachtgever gaat ermee akkoord om bij elke foto de vennootschap te vermelden door middel van een vermelding naar de sociale media of website van de vennootschap. Alle foto’s die door de vennootscha gemaakt worden voor de opdrachtgever zijn voor persoonlijk gebruik, tenzij andersluidende schriftelijke overeenkomst tussen partijen. Foto’s mogen niet gebruikt worden voor zakelijke promotionele doeleinden of op een professioneel platform, tenzij na schriftelijke toestemming van de vennootschap.
17.10. De opdrachtgever zal de vennootschap niet in diskrediet brengen, noch lasteren of belasteren of zaken ondernemen waarvan redelijkerwijze kan worden aangenomen dat ze de persoonlijke en professionele reputatie van de vennootschap en/of diens aangestelden schade berokkenen.
Artikel 18: Portretrecht
18.1. Beeldmateriaal gemaakt door de vennootschap kan te allen tijde gepubliceerd worden op de website van de vennootschap, haar blog of op de sociale netwerksites waarop de vennootschap actief is. De vennootschap kan het beeldmateriaal eveneens gebruiken voor promotionele doeleinden, waaronder portfolio’s, advertenties, sociale media, tijdschriftartikelen, drukwerk, beursmateriaal, e.d. Deze opsomming is niet limitatief. Indien de opdrachtgever of het model géén toelating verstrekt tot dit recht moet, binnen 8 werkdagen na afloop van de fotosessie, de vennootschap hiervan op de hoogte gesteld worden via e-mail.
Artikel 19: Bewaring van de bestanden
19.1. De foto’s die door de vennootschap werden gemaakt, worden minimaal 100 dagen na factuurdatum digitaal bewaard.
19.2. De vennootschap zal onder geen enkel beding gehouden zijn tot het betalen van enige schadeloosstelling aan de opdrachtgever in geval van gegevensverlies ingevolge overmacht.
19.3 De vennootschap raadt de opdrachtgever aan om een back-up te maken van de bestanden, op digitale drager (computer, USB-stick of dvd). Bij levering van de bestanden aanvaardt de opdrachtgever de volledige verantwoordelijkheid voor de bestanden. De vennootschap adviseert de opdrachtgever om bij ontvangst meteen een back-up van de bestanden te maken. Extra of nieuwe kopieën van de bestanden worden aan 250,00 euro per set in rekening gebracht.
Artikel 20: Privacy
20.1. Wanneer diensten door de vennootschap worden geleverd, gaat de opdrachtgever er expliciet mee akkoord dat haar/zijn persoonlijke data kunnen worden gebruikt en dat persoonsgegevens door de vennootschap als een verwerkingsverantwoordelijke kunnen worden verwerkt voor administratieve doeleinden en verwerkt kunnen worden in het kader van het aanmaken en bijhouden van een cliëntendatabase, het versturen van facturen, toepasselijke vereisten in wet- en regelgeving en in het algemeen voor het kunnen verstrekken van de diensten waarvoor de vennootschap werd aangesteld. Persoonlijke data zullen enkel verwerkt worden voor promotionele doeleinden, persoonlijke reclame en/of andere (re)marketing doeleinden met toestemming van de opdrachtgever. De opdrachtgever verleent aan de vennootschap, en bij uitbreiding aan de aangestelden van de vennootschap, uitdrukkelijk de toestemming om de persoonsgegevens nodig of nuttig voor de uitvoering van de opdracht (zoals desgevallend bepaald in de orderovereenkomst) te verwerken en dit conform de privacyverklaring van de vennootschap. De privacyverklaring kan steeds worden geraadpleegd op de website van de vennootschap: www.Silkfoto.be) en kan tevens kosteloos worden opgevraagd door te mailen naar: info@silkfoto.be. Partijen erkennen en stemmen ermee in dat de vennootschap zal optreden als verwerkingsverantwoordelijke bij het verwerken van persoonsgegevens.
20.2. Partijen erkennen verder dat Persoonsgegevens bekend kunnen worden gemaakt aan en verwerkt door de vennootschaps dienstverleners en bevoegde autoriteiten voor een of meer doeleinden. Persoonsgegevens kunnen ook bekend worden gemaakt aan en verwerkt door andere derden in de mate die redelijkerwijs noodzakelijk is in verband met de doeleinden. De vennootschap zal deze persoonlijke informatie nooit doorgeven aan derde partijen, tenzij dit expliciet toegestaan wordt door de opdrachtgever of wordt aangevraagd door gerechtelijke autoriteiten of wanneer het wettelijk verplicht is om dat te doen.
20.3 De opdrachtgever heeft het recht zich kosteloos te verzetten tegen de verwerking van haar/zijn persoonsgegevens voor deze doeleinden. De opdrachtgever heeft het recht om haar/zijn persoonlijke informatie te laten aanpassen of te bekijken.
Artikel 21: Tegenstelbaarheid
21.1. Bij gebreke aan schriftelijk protest binnen de veertien dage na kennisgeving van deze algemene voorwaarden stemt de opdrachtgever er uitdrukkelijk mee in, met uitsluiting van alle andere, waarbij hij er uitdrukkelijk van afziet om zich op zijn eigen algemene voorwaarden te beroepen.
Artikel 22: Wijzigingen algemene voorwaarden
22.1. De Vennootschap behoudt zich het recht voor om onderhavige algemene voorwaarden te allen tijde te wijzigen.
In geval van wijziging brengt de vennootschap de gewijzigde tekst ter kennis van de opdrachtgever. Zulks kan desgevallend
geschieden via de website van de vennootschap (www.Silkfoto.be). Bij gebreke aan schriftelijk protest binnen de veertien dagen na kennisgeving van de gewijzigde tekst, wordt de opdrachtgever geacht te hebben ingestemd met de gewijzigde tekst en
bindt deze gewijzigde tekst de opdrachtgever voor de toekomst.
Artikel 23: Ongeldigheid of nietigheid – tegenstrijdigheid
23.1. Indien één of meerdere bedingen van deze algemene voorwaarden nietig, ongeldig of onafdwingbaar zouden zijn, tast dit de geldigheid en de afdwingbaarheid van de andere bedingen van deze algemene voorwaarden niet aan.
23.2 Partijen engageren zich om dergelijk nietig, ongeldig of onafdwingbaar beding in onderling overleg onverwijld te vervangen door een beding dat de strekking van het oorspronkelijk beding zoveel als mogelijk benadert.
23.3. In geval van tegenstrijdigheid tussen onderhavige algemene voorwaarden en de orderovereenkomst gesloten tussen de
partijen primeert de orderovereenkomst.
Artikel 24: Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank
24.1. Alle overeenkomsten tussen de vennootschap en de opdrachtgever (inbegrepen hun totstandkoming, uitlegging, uitvoering, beëindiging en (postcontractuele) gevolgen) zijn uitsluitend onderworpen aan het Belgisch recht. Elke betwisting van welke aard ook behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de rechtbanken en de hoven van het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen/Gent, afdeling Brugge.